top of page
Walking by the Sea

COACHING & THERAPIE
ONLINE & PRAKTIJK TILBURG
SNEL OP ORIËNTATIEGESPREK

Speciaal voor vrouwen

Hypnotherapie: diepe verandering van binnen

​OPRUIMEN & AANPAKKEN IN HET ONDERBEWUSTE: SNEL & DIEP EFFECT

Wat is hypnotherapie? Stel jezelf een ijsberg voor: een geheel van witte ijsschotsen boven het water. Wat je ziet is slechts 5% van de ijsberg. Het grootste deel bevindt zich namelijk ónder het wateroppervlak. Bij mensen is het net zo: alles wat je op het oog ziet is als het topje van de ijsberg. Oftewel: het bewuste niveau.

 

Het grote deel van de ijsberg dat zich onderwater bevindt is gelijk aan ons onderbewuste. En dit onderbewuste stuurt voor maar liefst 95% van je gedrag en je gedachten aan.

 

Met hypnotherapie ga je in het onderbewuste aan de slag wat zorgt voor inzicht en verandering op dieper niveau.

Lifecoach Tilburg coaching psycholoog.jpg

Het onderbewuste registreert álles.

  

Het onderbewuste is als een databank gevuld met al je eerdere ervaringen, emoties, gewoontes,  overtuigingen en ook: je trauma's en triggers. Dit alles maakt jou tot wie je bent. Alle strategieën, patronen en mechanismes die je door de jaren heen hebt opgebouwd bepalen je doen en laten op het bewuste en zichtbare niveau. Het bepaalt je gedrag, wat je denkt en hoe je je voelt. De overtuigingen die je hebt over jezelf, over de wereld en over andere mensen. Je onderbewuste is dus van grote invloed op jouw belevingswereld.

 

Vastzitten in oude patronen en overtuigingen.

 

Je ontwikkelt in je leven bekrachtigende en positieve strategieën. Maar door minder prettige ervaringen ontstaan er ook belemmerende en destructieve patronen. Hierdoor kun je jezelf saboteren in het bereiken van je doelen doordat er bijvoorbeeld hardnekkige oude overtuigingen in de weg zitten waarvan je je niet bewust bent.

 

Vaak kun je op bewust niveau wel bedenken hoe je het anders wilt en hoe je je wél wilt voelen. Maar toch bemerk je dat er van binnen iets in de weg zit. Vrijwel altijd gaat het dan om een ouder en dieper gelegen gevoel uit een eerdere situatie dat zich heeft vastgezet en die je nog elke dag met je meedraagt.

Dus:
wil je op bewust niveau iets veranderen dan moet je in het onderbewuste aan de slag. Dit is waar een hypnotherapeut zoals ik je helemaal in begeleid.

Waarom kies je voor hypnotherapie?

Ieder mens beschikt over een eigen verwerkingsmechanisme. Net zoals het lichaam een wond kan helen zo kan de menselijke geest een psychische wond genezen of nieuwe groeiprocessen activeren. De menselijke geest is tot enorm veel in staat. De psyche is een van de belangrijkste factoren in een genezingsproces.

 

Hypnotherapie activeert de kracht van onze psyche: de mentale kracht om te genezen en te helen.

 

Dit zelfhelende vermogen zit van binnen in onze binnenwereld. En het werkt met beelden, visualisaties. Beelden werken heel sterk in op ons onderbewuste en zijn dé manier om op de diepere lagen van je zijn te helen en veranderen. Je onderbewuste is in staat om de problemen in jouw binnenwereld aan jou te presenteren op een symbolische manier zodat je deze kunt oplossen in je innerlijke landschap.

 

Je kunt je nu nog niet voorstellen hoe dat eruit zal zien. Vertrouw erop dat je precies tegenkomt wat nu nodig is.

Sad on Couch

Hypnotherapie: combi van ontspanning & concentratie.

Met hypnotherapie word je in een staat van geconcentreerd ontspannen bewustzijn gebracht. Een soort lichte trance. Trance is een staat die je hebt wanneer je volledig opgaat in een film of in muziek of wanneer je bijvoorbeeld in de auto zit en je in een soort 'droomtoestand' bent. Dit schuift je rationele denken tijdelijk naar de achtergrond waardoor de diepere lagen van het onderbewustzijn toegankelijker worden. Er ontstaat meer openheid: een opening om dichter bij je gevoel te komen.

 

In deze onderbewuste lagen ligt een enorme rijkdom aan inzicht, antwoorden en mogelijkheden voor ons klaar. We hoeven alleen maar af te dalen naar ons onderbewustzijn en het op te halen.

 

Hoe ziet een hypnotherapie sessie eruit?

Steeds meer mensen kiezen voor hypnotherapie vanwege de prettige methode en natuurlijk ook door de positieve verhalen die zij om zich heen horen. Is hypnotherapie nieuw voor je? Logisch dat je dan benieuwd bent naar wat je zo ongeveer kunt verwachten van een hypnotherapie sessie en hoe het in de praktijk uitziet.

 

De sessie is 1 uur en begint altijd met een voorgesprek waarin je klacht, context en triggers goed worden afgebakend. Dit duurt zo'n 15 - 20 min. Zodra die helderheid er is stappen we over naar de fase van hypnotherapie. Deze fase neemt gemiddeld 20 - 35 min in beslag. Zo is er op het eind nog tijd voor een fijn nagesprek van 5 - 10 min.

Met gesloten ogen naar binnen keren.

Een hypnotherapie sessie kan zowel live in de praktijk met de therapeut tegenover je plaatsvinden als online met videobellen. Om beter naar binnen te kunnen keren is het prettig om je allereerst wat af te sluiten voor alle andere prikkels. Je sluit je ogen terwijl je je laat begeleiden door de stem van de hypnotherapeut. Vergelijkbaar met een geleide meditatie.

 

Zo kun je steeds wat meer ontspannen en meer afzakken in je gevoel. Je komt even helemaal los van alles en staat meer open voor suggesties waardoor je echt dingen in jezelf kunt aanpakken en veranderen.

 

Je blijft pratend in contact met elkaar.

Wanneer je in die ontspannen staat bent zal de therapeut je vragen stellen die jij beantwoordt. Je blijft dus in contact met elkaar terwijl je met gesloten ogen op innerlijk onderzoek gaat. De strekking van deze vragen verschilt per sessie.

 

Tijdens een eerste sessie is het vaak meer verkennend terwijl je in volgende hypnotherapie sessies gerichter en meer specifiek begeleid wordt. Het kan ook zijn dat je teruggaat naar eerdere ervaringen in je jeugd of kindertijd. Hypnotherapie is de meest toegepaste behandelvorm voor innerlijk kind werk en heling.

Geen aanrakingen en ook geen schrikreacties.

Uiteraard verschilt iedere hypnotherapie sessie per praktijk en behandelaar. Hierboven beschrijf ik hoe het eruitziet in mijn praktijk. Goed om te weten: ik pas geen aanrakingen toe. Er zullen nooit schrikmomenten of plotselinge acties zijn die je niet verwacht. Je bevindt je in mijn praktijk in een veilige rustige ruimte die warm en vertrouwd aanvoelt.

Meditation

Maak je geen zorgen. Je bent volledig in-control.

Omdat hypnotherapie soms in één adem genoemd wordt met hypnose kun je het idee hebben dat je de controle verliest. Of dat er instructies worden gegeven die jij automatisch opvolgt.

 

Dit is niet het geval bij hypnotherapie. Er gebeurt niets dat jij niet wilt en waar je op dit moment nog niet klaar voor bent. De hypnotherapeut begeleidt je met veel zorg en aandacht en is erg alert op wat voor jou de juiste stappen zijn op dit moment.

 

Merk je dat je het niet prettig vindt? Open dan rustig je ogen en breng je aandacht weer in het hier en nu. Het is belangrijk om altijd goed naar jezelf te luisteren. Natuurlijk kan het soms tijdens een sessie even moeilijk worden maar dat betekent dat je door je probleem heen werkt. Je hoeft nooit iets te doen wat je niet wilt. Dat geldt trouwens voor elke therapie of behandelvorm.

Voordelen van hypnotherapie.


Hypnotherapie is een bewezen effectieve therapievorm om meer inzicht in jezelf te krijgen en door je klachten heen te werken. Met hypnotherapie wordt een schatkamer van kennis en wijsheid in jezelf aangeboord. Hier liggen de echte duurzame oplossingen en antwoorden. Wat zijn verder nog de belangrijkste praktische voordelen van hypnotherapie? 

 • Kortdurende therapie (gem. 3 - 7 sessies)

 • Voorbij de toplagen van het rationele denken

 • Diepe heling van eerdere gebeurtenissen

 • Effect op bewust én onderbewust niveau

 • 100% uniek afgestemd op jouw klacht en ervaring

 • Van binnen veranderen = van buiten veranderen

Image by Radu Florin

Bij welke problemen helpt hypnotherapie?

Vanwege de effectiviteit wordt hypnotherapie bij veel verschillende problemen toegepast. Van emotionele en psychische conflicten, trauma, angsten, stress en slaapproblemen tot fobieën. Ook lichamelijke klachten zoals pijn en spanning kunnen ermee aangepakt worden.

 

Daarnaast wordt hypnotherapie ook ingezet voor het ontwikkelen van positieve eigenschappen zoals meer energie, kracht en zelfvertrouwen.

Wanneer is hypnotherapie niet geschikt?

 

Hoewel hypnotherapie zeer ruime toepassingsmogelijkheden kent zijn er ook een aantal contra-indicaties. In dit geval is hypnotherapie niet de passende behandelingsvorm. Dit zijn:

 • schizofrenie en andere psychotische stoornissen

 • ernstige posttraumatische stress-stoornissen en dissociatieve stoornissen

 • ernstige stemmingsstoornissen (vitale depressie)

 • obsessieve-compulsieve persoonlijkheidsstoornissen

 • paranoïde en schizoïde persoonlijkheidsstoornissen

 • antisociale en borderline persoonlijkheidsstoornissen

Kan ik na hypnotherapie gewoon naar huis rijden?

 

Absoluut. We nemen altijd de tijd om jezelf weer helemaal wakker en in het hier & nu te voelen. Tijdens hypnotherapie ben je in de zogenaamde 'absorptietrance'. Dat betekent: volledig bij bewustzijn maar in een meer ontspannen, open en tegelijkertijd geconcentreerde staat van zijn. Dit heeft geen invloed op je waarnemings- of inschattingsvermogen na de sessie tijdens het rijden.

 

Het kan wél zijn dat je wat lichte vermoeidheid voelt omdat hypnotherapie in zekere zin wel hard werken is. Zorg dat je na een sessie altijd even een rustmoment of rustige dag hebt. Zodat je de ervaring ook goed kunt verwerken.

Woman in Nature

Geen quick fix. Wél effectieve stappen maken in je proces.

Hypnotherapie werkt zeer krachtig en is op dit moment één van de meest effectieve therapievormen. American Health Magazine maakte de vergelijking met Cognitieve Gedragstherapie en Psychoanalyse en kwam op de volgende uitkomst:

Psychoanalyse: 600 sessies | 38% resultaat

Cognitieve Gedragstherapie: 22 sessies | 72% resultaat

Hypnotherapie: 6 sessies | 93% resultaat

Ondanks deze mooie score is het goed om je te blijven realiseren dat hypnotherapie geen quick fix is voor al je problemen. Persoonlijke ontwikkeling is een on-going proces. Je bent nooit af en iedere dag neemt nieuwe ervaringen, verhalen en indrukken mee. Beschouw hypnotherapie daarom als een prettige methode om aan jezelf te werken. Om oude zaken te helen en nieuwe vaardigheden in jezelf te creëren.

 

 

Ook voor het verkrijgen van meer zelfvertrouwen.

 

Inderdaad: hypnotherapie is ook dé manier om bepaalde delen van jezelf te versterken en te ontwikkelen. Om je talenten en kwaliteiten te ontdekken en nieuwe gebieden in jezelf te verkennen. In mijn praktijk zet ik het ook in voor mensen die een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen willen hebben.

 

Hypnotherapie in combinatie met een praktisch plan voor de buitenwereld is een gouden combi. Want doordat je van binnen op diep niveau verandert kun je nog steviger die stap in de buitenwereld zetten.

Goed gevoel bij hypnotherapie?

Boek een oriëntatiegesprek en ontdek wat hypnotherapie voor jou kan doen.

bottom of page