top of page
Walking by the Sea

COACHING & THERAPIE
ONLINE & PRAKTIJK TILBURG
SNEL OP ORIËNTATIEGESPREK

Speciaal voor vrouwen

EMDR therapie behandeling in Tilburg.

EFFECTIEF BIJ TRAUMA, ANGSTKLACHTEN, SPANNING EN ONZEKERHEID.

EMDR is een therapievorm die vaak wordt toegepast voor de succesvolle behandeling van angstklachten, spanning en traumaverwerking. Vaak kun je na één EMDR behandeling al verandering bemerken in je gevoel. Dit komt doordat het de zware lading van een traumatische ervaring of een angstig toekomstscenario afhaalt. Maar wist je dat EMDR ook met veel succes wordt toegepast als je last hebt van onzekerheid, emotionele klachten en een negatief zelfbeeld?

 

In dit artikel worden al je vragen over EMDR beantwoord. Wat is EMDR? Voor welke klachten is het geschikt. Hoe ziet een EMDR behandeling er uit? En waarom zou je kiezen voor EMDR in deze praktijk in Tilburg?

Image by Molnár Bálint

Wat is EMDR?

 

EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Een behoorlijk indrukwekkende term die eigenlijk iets heel simpels betekent. Het komt er op neer dat je met behulp van oogbewegingen de zware lading en sensaties van een gebeurtenis afhaalt zodat je brein de situatie écht goed verwerkt. EMDR vervaagt de levendigheid van een herinnering en de pijnlijke emoties die eraan gekoppeld zijn.

 

Tijdens de sessie volg je met je ogen een lampje dat van links naar rechts beweegt of de hand van de therapeut die diezelfde beweging maakt.

Hoezo oogbewegingen tijdens EMDR?

Met EMDR richt je je aandacht op een moeilijke herinnering terwijl je ogen snel van links naar rechts bewegen. Het werkgeheugen van je brein raakt daardoor overbelast. Hierdoor zwakt de intensiteit van de oorspronkelijke schrikreactie en de bijkomende klachten af en verslechtert het beeld van het trauma. Je ervaart dus wel spanning maar doordat je aandacht via de oogbewegingen op een nieuwe stimulus wordt gericht activeert je parasympathische zenuwstelsel waardoor het 'veilig' wordt en je kunt ontspannen.

 

Kort samengevat: tijdens EMDR klap je je angstcentrum open en bewerk je de herinnering zodat deze neutraal wordt opgeslagen in je brein. Je herprogrammeert met EMDR dus als het ware je brein en je lichaam. Met als resultaat: minder klachten in het hier & nu, een positievere mindset en meer rust.

Iedereen maakt toch moeilijke dingen mee?

Absoluut. Iedereen loopt in zijn leven blessures op. Het is ook niet realistisch om te denken dat je 100% pijnvrij door het leven kan. En dat hoeft ook niet. Gelukkig verwerken we het grootste deel van de moeilijke situaties tijdens de REM slaap.  Dit is de belangrijkste fase van je nachtrust waarin je diep ontspant terwijl je hersenen en ogen volledig actief zijn met het verwerken van de indrukken en gedachten van die dag.

Je verwerkt gebeurtenissen in je REM slaap.

De REM-slaap (ook wel de droomslaap genoemd) volgt de diepe slaap op en speelt een belangrijke rol bij je emotionele geheugen. Deze fase zorgt er namelijk voor dat de emotionele lading van een herinnering afneemt. Hierdoor voel je jezelf in het dagelijkse leven niet constant verdrietig, geschokt of angstig over een situatie uit het verleden.

 

Om je stabiel en zelfverzekerd te voelen is het van belang dat je deze slaapfase rustig doorloopt. Als dat niet lukt kun je een moeilijke situatie niet goed verwerken waardoor je last blijft houden van de bijbehorende klachten. Je loopt dan als het ware met een opslagfout in je geheugen rond waardoor je angstig, gespannen of verdrietig blijft.

Image by Alin Rusu

Wanneer helpt EMDR en is het geschikt voor mij?

 

Wanneer kun je EMDR inzetten? Dit is afhankelijk van de klachten die je momenteel ervaart. Angst, onzekerheid en emotionele klachten komen vaak voort uit trauma. Trauma is de parapluterm voor allerlei kleine en grote gebeurtenissen die je hebben geschaad: van gepest worden in je jeugd en seksueel geweld tot een nare opmerking op je werk of een relatiebreuk.

 

Alles waarbij je merkt dat het je vandaag nog veel mentale en/of fysieke spanning geeft mag je beschouwen als trauma dat met behulp van EMDR verwerkt kan worden.

Wat zijn de voordelen van EMDR?

EMDR is een bewezen effectieve methode bij de behandeling van trauma, spannings- en angstklachten. Het is een van de meest wetenschappelijk geëvalueerde behandelingen op het gebied van psychisch trauma. Ook voor het verbeteren van je zelfbeeld en bij het verkrijgen van meer zelfvertrouwen wordt het veel toegepast.

 

Wat zijn nog meer belangrijke voordelen van EMDR?

  • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

  • EMDR werkt snel: gemiddeld 2 tot 7 sessies

  • Al na de 1e sessie ervaren veel mensen verlichting van de klachten

  • Bij EMDR hoef je minder te praten

  • Je wordt van begin tot eind goed door het proces begeleid

  • Geen huiswerk

Helpt EMDR bij paniekaanvallen en nachtmerries?

Als je slecht slaapt, erg onrustig droomt of nachtmerries hebt kan dat een symptoom zijn dat je niet goed in je REM slaap komt. Je hersenen blijven in een soort van paniekstand hangen waardoor je herinneringen en emoties niet goed verwerkt worden. Dit merk je aan je gemoedstoestand. Heb je vaak last van paniekaanvallen, herbelevingen en voel je regelmatig lichamelijke spanningen? Dat is EMDR waarschijnlijk erg geschikt voor jou.

Ben je benieuwd of EMDR iets voor jou is? Maak gebruik van het eerste vrijblijvende gesprek in mijn praktijk. Dit helpt je sowieso verder. Klik hier voor meer info

Play in the forest

Bij welke klachten kies je voor EMDR?

Zoek je een praktijk in Tilburg voor EMDR? Je bent bij mij aan het juiste adres als je last hebt van de volgende klachten:

  • nare herinneringen aan een gebeurtenis (enkelvoudig en meervoudig trauma)

  • angsten, paniek, je zorgen maken, onrust

  • PTSS: Posttraumatische Stressstoornis

  • negatieve overtuigingen en negatief zelfbeeld

  • paniekaanvallen en/of herbelevingen (gevoel dat het steeds opnieuw gebeurt)

  • vermijdingsgedrag of dwanggedachten / dwanghandelingen

  • snel geïrriteerd / kort lontje

  • schaamte, wrok of schuldgevoel

  • stemmingsklachten zoals somberheid en depressie

  • concentratieproblemen

  • onverklaarbare lichamelijke klachten

  • slaapproblemen en/of nachtmerries

  • stress, gespannenheid en schrikachtigheid

Hoe ziet een EMDR behandeling eruit?

Voorafgaand aan de EMDR sessie is er altijd een sessie waarin samen met jou gekeken wordt naar de oorzaak van je klachten. Pas als we alles goed in beeld hebben plannen we daarna een sessie in die volledig in teken staat van de EMDR behandeling.

Bij de binnenkomst van mijn praktijk nemen we eerst de tijd om even in te checken. Ik laat je zien wat we precies gaan doen. Zo demonstreer ik de lichtbalk en de lampjes die op zo'n 30 cm van je gezicht heen en weer bewegen. We stellen dan ook precies de juiste afstand in zodat je het vanuit een ontspannen houding goed kunt volgen.

We doorlopen samen het proces.

Als alles gereed is begeleid ik je door het proces heen waarbij ik je vragen stel en jij deels met open ogen en deels met gesloten ogen focust op een situatie uit het verleden of een toekomstig angstscenario. Met gesloten ogen lukt het beter om bij bepaalde gevoelens en herinneringen te komen en mensen ervaren dit vaak ook veiliger dan wanneer ze het met open ogen zouden vertellen.

 

Terwijl je je aandacht richt op bepaalde elementen, open je je ogen en volgt een set van lichtsignalenNa elke set (van zo'n 20-30 seconden) volgt een korte pauze waarin je vertelt wat er bij je opkomt of wat er verandert in je gedachten of lichaam. Dit herhaalt zich meerdere keren tot we toewerken naar het eind van de sessie en een rustige afsluiting waarbij we soms al een positieve nieuwe ervaring kunnen installeren.

 

Onthoud: je kunt het niet verkeerd doen. Alles is oké en ik ben er voor je om jou met veel zorg en aandacht door het proces te begeleiden. We doen dit samen.

Hoe lang duurt een EMDR behandeling?

In mijn praktijk valt de EMDR behandeling altijd binnen de reguliere sessie duur van 60-70 minuten. Het is ook niet wenselijk om langer door te gaan. Want ook al is EMDR een prettige behandelmethode; het is ook een vrij zware belasting voor je hersenen.

 

Daarom is het raadzaam om na de sessie te ontspannen, geen werkzaamheden of  (sociale) verplichtingen in te plannen en voldoende water te drinken (je hersenen bestaan voor 80% uit water!). Je kunt als het goed is gewoon autorijden na een EMDR sessie.

Wat zijn de kosten van een EMDR behandeling?

Wil je weten wat de kosten van EMDR zijn? In mijn praktijk heb ik enorm veel tools beschikbaar die ik inzet zodat jij met meer rust en zelfvertrouwen in het leven komt te staan. Daar is EMDR er één van. Je betaalt dus geen speciaal tarief maar gewoon het reguliere sessie tarief.

 

Persoonlijk vind ik dit wel zo eerlijk. Voor de beste werking wordt EMDR namelijk volgens een vast internationaal erkend protocol gevolgd. In de basis maakt het dus niet uit wáár je de behandeling krijgt. Natuurlijk is het wel prettig als je je op je gemak voelt in de praktijk en bij degene die je begeleidt. Daarom kun je bij ABOUT BEING altijd eerst een oriëntatiegesprek inplannen.

 

Veel praktijken hanteren hogere tarieven voor EMDR of Hypnotherapie behandelingen. In mijn praktijk geldt altijd hetzelfde vaste tarief per sessie. Meer info over het tarief

Image by Marisa Harris

Wat kan je verwachten van EMDR?

EMDR zorgt dat de communicatie van je brein en de integratie tussen het onbewuste en bewuste niveau weer goed verloopt. Het doel van EMDR is dat de spanning die je nu nog voelt wordt geminimaliseerd. Daarnaast krijg je door een succesvolle EMDR behandeling een positievere mindset en gevoel. Je klachten worden minder en je voelt je meer vrij in het hier & nu.

Moe of hoofdpijn na EMDR.

Vermoeidheid na een EMDR sessie is volkomen normaal. Daarnaast kan het gebeuren dat je last krijgt van 'bijwerkingen'. Zoals actiever dromen over de situatie of er in je hoofd veel mee bezig zijn. Ook dat is normaal en gebeurt ook vaak na reguliere (praat)therapie. Dit komt doordat je bepaalde herinneringen, en daarmee de emotionele verbindingen in je brein, activeert.

 

Gun jezelf dus tijd en rust om alles te verwerken. De kans is groot dat je géén bijwerkingen ervaart en er juist een deken van rust over je heen komt. 

Worden de klachten erger na EMDR?

Na een EMDR sessie kan het gebeuren dat de klachten in eerste instantie lijken te verergeren. Dit is tijdelijk maar maakt het wel bespreekbaar. Het kan erg helpend zijn om de EMDR sessies af te wisselen met sessies waarbij de aandacht en focus ergens anders ligt zodat je jezelf meer in balans voelt in het proces van heling en verwerking.

 

Ook kan de EMDR therapie even gepauzeerd worden om ervoor te zorgen dat je voldoende rust krijgt tussen de sessies. Zeker bij zwaardere trauma's is het belangrijk om de tijd te nemen. Het is in zulke gevallen niet realistisch om te denken dat je na 2 of 3 sessies weer fluitend door het leven gaat. Soms is een therapie van maanden nodig om ervoor te zorgen dat je weer goed kunt functioneren.

Image by Erol Ahmed

Ik heb eerder EMDR gehad.

Heb je eerder EMDR behandelingen gehad? Of je nou een positieve of een negatieve ervaring met EMDR hebt: het is altijd goed om te weten dat je brein nu verder is dan toen. Misschien kon je destijds nog niet helemaal bij de herinnering of het gevoel komen. Ook kan het zijn dat er door de tijd heen toch weer wat lading is ontstaan op een bepaalde gebeurtenis. EMDR is dan zeker opnieuw in te zetten als behandelingsmethode.

Ik heb geen trauma maar wel klachten.

Ervaar je klachten op het gebied van onzekerheid bijvoorbeeld in liefdesrelaties of op je werk. Gevoelens van faalangst of verlating? Aan deze klachten ligt vaak een bepaald trauma ten grondslag. Of in ieder geval een set van negatieve kernovertuigingen. Ook bij klachten die wat minder gekoppeld zijn aan een specifieke gebeurtenis kan EMDR erg geschikt zijn als therapie.  

Ben je benieuwd of EMDR iets voor jou is? Maak gebruik van het eerste gesprek dat mijn praktijk je vrijblijvend aanbiedt. Dit helpt je sowieso verder.

 

Hier lees je wat je kunt verwachten van het oriëntatiegesprek

Wanneer is EMDR niet geschikt?

Er zijn geen contra-indicaties voor EMDR maar er zijn wel situaties denkbaar die eerst wat vooronderzoek nodig hebben. Hier komen we vanzelf achter tijdens een oriëntatiegesprek of bij latere sessies in mijn praktijk.

 

Bij epilepsie, hartritme stoornissen, manische-depressiviteit, gebruik van bètablokkers, psychoses, borderline, schizofrenie, verstandelijke beperkingen adviseer ik je om samen met je huisarts het passende therapiepad uit te stippelen. EMDR is mogelijk wél een geschikte therapiebehandeling voor je. Bij epilepsie worden i.p.v. oogbewegingen ook wel geluidjes via een koptelefoon of trillende buzzers die je kunt vasthouden toegepast.

EMDR helpt bij loslaten en verder gaan.

De praktijk leert dat veel mensen gebaat zijn bij EMDR. Alsof je 10 kg bagage achter je laat. Zo kan het werkelijk voelen. Loop je rond met pijnlijke gevoelens uit het verleden, onzekerheid of spanning in je lijf die nog dagelijks voelbaar is? Beschouw dit niet als normaal want er is een uitweg. Je bent van harte welkom.

bottom of page